waaaa.....ada yang terkejut ker..tajuk entry ni..
maklumlah lain dari yang lain..tapi bukanlah makan/minun cendul di Bandung pulak..
al-kisahnya kami sekeluarga suka makan cendul terutama bila cuaca panas..
tetapi nak perah santan atau beli santan cukuplah 'rajin'..
ditambah tahu santan ni ada unsur kalestrol kurang baik..
mana nak masak air gula merah lagi..
makanya..bab senang kerja..buka tin susu cair atau susu pekat jer..
CENDUL BANDUNG
Bahan
1 bungkus cendul [500 gram]
1 tin susu pekat
1 tin susu cair
pewarna merah secukupnya
ais ketul
Cara Membuat
1. Tapiskan cendul dan masukkan dalam jug atau mangkuk besar.
2. Masukkan susu cair dan susu pekat dicampur dan kacau rata.
3. Masukkan pewarna merah secukupnya untuk nampakkan warna merah jambu.
4. Masukkan ketulan ais dan hidangkan.
mcm ABC ...rasanya pasti best kan kak liza
ReplyDelete