SAMBAL GORENG PUCUK UBI
Bahan A
1 ikat pucuk
ubi
3 sudu besar
minyak
1 sudu kecil
gula
Garam
secukupnya
Bahan B
5 tangkai
cili merah [potong pendek]
5 tangkai
ciliapi
5 biji
bawang merah
1 ulas
bawang putih
½ cawan ikan
bilis
Cara Membuat
1. Pucuk ubi
dihiriskan halus. Basuh dan toskan.
2. Bahan A dimesinkan kasar sahaja.
3. Panaskan
minyak dan tumiskan bahan yang dimesin sehingga naik minyak.
4. Masukkan
pucuk ubi, gula dan garam.
5. Masakkan
sehingga pucuk ubi layu dan lembut.
6.
Hidangkan.
Tip
Untuk mengelakkan pucuk ubi berasa
pahit hendaklah diramaskan sebelum dipotong.
Salam kenal..terliurnya..sebelum sy ni silent reader akak jer..heheh..xtau plk pucuk ubi ni leh goreng sambal cmni...kena g cari pucuk ubi jgk klu cmni...
ReplyDeleteAssalamualaikum..rasanya puan silap tulis ni, sepatutnya Bahan B yg dimesin kasar..
ReplyDelete