Saturday, April 21, 2012

Sambal Goreng Pucuk Ubi

SAMBAL GORENG PUCUK UBI

Bahan A
1 ikat pucuk ubi
3 sudu besar minyak
1 sudu kecil gula
Garam secukupnya

Bahan B
5 tangkai cili merah [potong pendek]
5 tangkai ciliapi
5 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
½ cawan ikan bilis

Cara Membuat
1. Pucuk ubi dihiriskan halus. Basuh dan toskan.
2. Bahan A dimesinkan kasar sahaja.
3. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dimesin sehingga naik minyak.
4. Masukkan pucuk ubi, gula dan garam.
5. Masakkan sehingga pucuk ubi layu dan lembut.
6. Hidangkan.

Tip
Untuk mengelakkan pucuk ubi berasa pahit hendaklah diramaskan sebelum dipotong.

2 comments:

  1. Salam kenal..terliurnya..sebelum sy ni silent reader akak jer..heheh..xtau plk pucuk ubi ni leh goreng sambal cmni...kena g cari pucuk ubi jgk klu cmni...

    ReplyDelete
  2. Anonymous8:14 PM

    Assalamualaikum..rasanya puan silap tulis ni, sepatutnya Bahan B yg dimesin kasar..

    ReplyDelete