saperti yang dijanjikan kakliza ada membuat kerabu dari buah pelam yang dikutip dari pokok mertua...
banyak sungguh buahnyaaa..
sekali akak jolok..habis..tinggal yang kecik jer..zalim tak akak..
hehehheh...
geram tenguk buah ni....
besar dari sudu yang kakliza letakkan tu..anggaran hampir 1 kg sebiji buahnya..
besar dari sudu yang kakliza letakkan tu..anggaran hampir 1 kg sebiji buahnya..
KERABU PELAM MERTUAKU
Bahan A
1 biji buah pelam [mangga] muda ~ anggaran 500 gram
2 biji tomato [potong baji]
1 ekor ikan goreng [ambil isi saja]
2 biji limau kasturi [ambil airnya]
2 pokok daun ketumbar [cincang kasar]
1 labu bawang besar [hiriskan]
1 sudu besar gula
garam secukup rasa
Bahan Tumbuk
5 biji cili merah
1 inci belacan
Cara
1. Buah pelam dikupas kulit dan disagat kasar.
2. Gaulkan semua bahan A bersama dengan bahan tumbuk.
3. Perahkan limau dan gaul rata,
4. Hidangkan.
salam kak liza...
ReplyDeleteskrg tgh musim pelam, leh le try recepi nie...yummyyyyyyyyyyy
terima kasih kak.
sedapnye...tp kalau sy nak wat kene beli la mangga, xleh minta kat mak mertua sbb....camne nak ada mak mertua..husband pun xde..he3
ReplyDelete