Sunday, August 15, 2010

Masak Lemak Asam Pedas Ayam


MASAK LEMAK ASAM PEDAS AYAM

Bahan
1 kg ayam
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
2 cawan santan [1 biji kelapa]
3 biji terung bulat [potong kecil]
3 biji tomato [belah 4]
1 labu bawang besar [belah 4]
2 pokok daun ketumbar [potong pendek]
1/2 cawan jus asam jawa
1/2 cawan minyak masak
garam secukupnya

Bahan Kisar
15 tangkai cili kering
5 tangkai serai
1 inci lengkuas
2 inci halia
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci belacan [jika suka]

Bahan Tumis
1 sudu besar halba campur
3 tangkai daun kari
1 labu bawang besar [hiriskan]

Cara
1. Aayam dibuangkan kulit, potong kecil dan basuh. Toskan sehingga kering.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
3. Masukkan bahan kisar dan akcau rata. Masakkan sehingga naik minyak.
4. Masukkan jus asam jawa dan biarkan naik minyak semula.
5. Masukkan ayam, terung, santan dan garam. Masakkan sehingga naik minyak dan pekat.
6. Masukkan tomato, bawang besar dan daun ketumbar. Biarkan naik minyak lagi.
7. Hidangkan dengan roti atau nasi.

No comments:

Post a Comment