Monday, July 12, 2010

APAM SERI AYU



APAM SERI AYU

Bahan
3 biji telur
240 gm gula
240 ml santan atau susu segar
2 sudu besar jus pandan
270 gm tepung gandum
1 sudu kecil ovallate
1 sudu besar tepung ubi ]
kelapa parut muda ] gaulkan
garam ]

Cara
1. Telur dimesin/dipukul bersama gula hingga kembang.
2. Masukkan santan/fresh milk, ovallate dan tepung gandum. Gaulkan sehingga sebati.
3. Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada acuan.
4. Ambil sedikit kelapa yang telah digaulkan tadi dan tekan sehingga padat.
5. Tuangkan adunan tepung tadi.
6. Kukus hingga masak selama 15 minit.

NOTA: kueh ini boleh juga ditukarkan jus pandan dengan pes coklat

6 comments:

  1. Salam K.Liza,
    Kuih apam seri ayu akak ni mmng ayu sangat...kuih yg sememangnya sedap....nak sepiring kak...kecurnya...

    ReplyDelete
  2. salam kak...
    saya ni silent reader jek...tapi nampak puteri ayu ni terguda...tak penah lagi nak buat...insyaAllah salin resipi kakliza ni...harap2 jadi ler..heee

    ReplyDelete
  3. salam kak..sedapnya n comel apam nih...boleh try one day versi kak liza nih

    ReplyDelete
  4. Terima kasih, saya nak cuba buat mlm nie.

    ReplyDelete
  5. Anonymous4:40 PM

    Salam, nanti nk try buat. T.kasih atas resepi itu.

    ReplyDelete
  6. Salam sy dah bt td mmg sedap seri ayu ni tqvm kerana berkongsi resepi :)

    ReplyDelete