Sunday, May 30, 2010

Kerabu Ayam [Masakan Brunei]




Assalamualaikum...
lama sungguh kkliza tidak melapurkan aktibiti kakliza..memng bizii betul la...
now kakliza akan ada banyak masa untuk mencuba resepi baru dan menulis semula di laman blog kakliza..

masa kakliza d Kuala Lumpur baru-baru lalu kakliza telah menghadiri majlis Demo Masakan oleh Chef dari PTS yang dibuat di One Utama, Petaling Jaya..

Oleh kerana buku Masakan Brunei yang ditulis oleh beliau masih belum dijual di pasaran w/pun dah siap dicetak so kakliza hanya gunakan kreatibiti kakliza jer la..


KERABU AYAM

Bahan

2 keping dada ayam [bakar]
1 batang timun ]
3 biji tomato buah ] hiriskan
5 tangkai cili merah ]
1 labu bawang besar ]
1 pokok daun ketumbar [racik kasar]
10 biji tomato ceri
5 biji limau kasturi [ambilkan jusnya]
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil garam

Cara
1.Ayam dicarik-carikan dan amsukkan dalam amngkuk besar.
2. Masukkan bahan hiris dan semua bahan lain.
3. Gaulkan semua bahan supaya sebati dan rata.
4. Hidangkan.

4 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. nuanza2:45 PM

    sedapnya kerabu ayam...kite suka semmua kerabu sbb senang dan ringkas...

    ReplyDelete
  3. rasa dia masam2 la sikit ye... sedapnye....

    ReplyDelete