Friday, October 02, 2009

Sambal Udang & Terung Pipit


Salam...lama betul kkliza tidak tuliskan resepi...
kebetulan arini beli udang besar dan terung pipit di Pasar Tani Kerteh..
so jom kita layannn..






Sambal Udang & Terung Pipit

Bahan
500 gm udang [ bersihkan]
30 biji buah terung pipit...
1 labu bawang besar [potong gelang]
½ cawan jus asam jawa
3 s/b sos tomato
3 sudu besar minyak
1 sudu kecil gula
Garam secukupnya

Bahan Mesin
20 tangkai cili kering
10 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga naik minyak.
2. Masukkan jus asam jawa dan sos tomato. Kacau rata dn biarkan sehingga naik minyak.
3. Masukkan udang, terung pipit , bawang besar dan garam serta sedikit gula. Masakkan sehingga pekat dengan api kecil.
4. Bila dah nampak pekat boleh tutup api dan masukkan dalam mangkuk hidangan.

17 comments:

  1. Anonymous5:56 PM

    salam chef liza,

    terus rasa lapar melihat gambar n3 ni....kebetulan hari ni last day puasa 6..
    akan hanis cari udang & terung pipit tu...ujung minggu nie nak buat laa sambal cam chef lizanye...

    ReplyDelete
  2. terung pipitt!!! lamanya tak jumpa!

    ReplyDelete
  3. k. liza ni sokmo buat org tak senang duduk la....nape masak sedap sgt k.liza......ish..mlm2 gini mana nak cari terung pipit tu,kat sini susah la nak cari..kena gi pasar Larkin kot.selamat hari raya...tak ada gambaq openg house ka?

    ReplyDelete
  4. Tahun ini kakliza buat Closed House..
    Grand Open House akan dibuat dalam bulan Mac atau April 2010 nanti..
    InsyaAllah

    ReplyDelete
  5. Salam kak chef...sedapnyer lauk tu...selalu saya buat ngan ikan bilis jer..len kali nk try ngan udang plak laaa....

    ReplyDelete
  6. Salam kak liza, terung pipit tu sedap ke? tak penah makan nih. nanti nak try bubuh dlm masakan :)Thanks for recipy

    ReplyDelete