Monday, October 26, 2009

Pajeri Kedondong

ahaaaa......bior betulll....
kedondong boleh ker buat pajeri..
tak percayer... kakliza boleh tolongggg....

kakliza melawat kawan [Aishah] yang akan berangkat ke tanah suci Mekah dengan suaminya untuk mengerjakan haji pada musim beberapa tahun lalu..
sewaktu nak balik dia memberikan sedikit buah kedondong yg lebat berbuah dipohon yg ditanam depan rumahnya..


sebelum terkoban menjadi pajeri



PAJERI KEDONDONG

Bahan
20 biji buah kedondong [buangkan kulit]
5 cawan santan pekat [1 biji kelapa]

Bahan Tumis
5 ulas bawang merah ] tumbuk kasar
2 ulas bawang putih ]
1 s/b udang kering [tumbuk]
1 inci cm kulit kayu manis
6 s/b rempah kari daging[bancuh ngan air]
4 s/b minyak
2 s/b gula merah/putih
2 s/b kerisik
garam

Cara
1. Rebuskan buah kedondong sehingga mendidih dan buah agak lembut
2. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumis, kulit kayu
manis dan rempah kari yang digaul dengan air. Kacau rata
3. Masukkan santan, buah kedondong dan garam serta gula merah/pasir.
4. Masak hingga kuah pekat dan naik minyak.

Friday, October 23, 2009

Healthy Attitude


jom kita muhasabah diri...
smoga kita lebih berilmu...





Monday, October 19, 2009

Top 10 Jualan Book Cake PTS

Alhamdulillah...

kakliza amat gembira bilamana dalam lapuran Puan Ainon Mohd [Pengerusi PTS] menuliskan...
semoga ianya berkekalan..InsyaAllah...

Top Ten dalam Senarai Jualan Book Cafe PTS

1. Terapi Ruqyah

2. Senangnya Memasak Mi

3. Senangnya Memasak Kerabu &Salad

4. Komik-M raya

5. Komik Kartini Kembali

6. Al-Ma'thurat

7. 31 Kisah: Ikan Nun

8. Soal Jawab Undang-undang Kontrak

9. Lasykar Pelangi

10. Maryamah Karpov

Sunday, October 18, 2009

Betik


Betik ataupun nama saintiknya Carica Papaya L
sejenis tumbuhan saka yang mempunyai batang kayu yang lembut, tegak dan biasanya tidak mempunyai cabang.


Khasiat Betik
  • Makan buah betik boleh memudahkan proses penghadaman dan mengelakkan sembelit.
  • Daun betik terutama pucuknya yang muda sering direbus untuk dijadikan ulam. Selain itu, air rebusan daun betik dapat melegakan perut dengan mengeluarkan segala angin.
  • Jika memanggang daging yang dibalut dengan daun betik, ia dapat melembutkan daging tersebut.
  • Bagi merawat masalah kulit seperti jerawat dan masalah kedutan, hancurkan buah betik tersebut. Kemudian tampalkan di tempat yang bermasalah setengah jam sebelum mandi.
  • Betik mengandungi vitamin C dan provitamin A.
  • Betik dapat membantu memecah serat makanan dalam sistem pencernaan
  • Betik dapat mebuat lancar saluran pencernaan makanan.
  • Betik dapat mengubati pelbagai penyakit dan gangguan kesihatan lain seperti menyembuhkan luka, menghilangkan enfeksi dan juga menghilangkan alergik:




~ Buah yang masak selalu dimakan segar sebagai pencuci mulut.
~ Betik yang masak juga boleh dijadikan jem, jus ( untuk minuman ), perisa untuk aiskrim dan puding, halwa dan sos.
~ Betik matang yang belum masak boleh juga dijeruk atau dimasak sebagai sayur.
~ Betik juga mengeluarkan sejenis enzim yang dikenali sebagai enzim papain.
~ Papain banyak digunakan dalam penyediaan makanan, khususnya untuk melembutkan daging dan penyediaan ‘chewing gum’.

Buah adalah salah satu jenis makanan yang memiliki kandungan gizi, vitamin dan mineral yang pada umumnya sangat baik untuk diambil setiap hari. Dibandingkan dengan suplemen ubat-ubatan kimia yang dijual dikedai-kedai, buah jauh lebih baik tanpa effek samping yang berbahaya serta dari segi harga umumnya jauh lebih murah dibanding suplemen yang memiliki fungsi yang sama.




Friday, October 16, 2009

BUDU

Sumber: Wikipedia


Budu
merupakan makanan traditional Kelantan dan Terengganu yang diperbuat daripada ikan bilis atau udang bari yang dijeruk sehingga hancur.

Budu atau sos bilis yang berasal dari negeri sebelah pantai timur Malaysia ini mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman.

Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki gluthaione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser.


Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan “kuno”.

Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis, koroner jantung, penyakit kencing manis, kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal.

Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab [[diarrhoea|cirit (diarrhoea)], penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi.

Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna, diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain. Khasiat budu yang diproses dari ikan bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang menderita penyakit diarrhoea kronik akibat kurang zat pada tubuh.

Dengan pengambilan budu sebagai makanan sampingan, ia mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diarrhoea kronik ini serta menyembuhkannya dalam waktu singkat.

Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya. kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta menguatkan neuron-neuron yang lemah.

Pemakanan budu turut bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa, penyebab utama gejala flatulensi dan masalah kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. 2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu, vitamin larut air (vitamin B kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A, D, E dan K).

Budu merupakan sumber vitamin B yang paling banyak menyumbang kepada pecahan lain seperti vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), asid pantotenat, asid niasin, vitamin B6 dan vitamin B12 (sianokobalamin).

Secara saintifik, budu merupakan penyumbang utama vitamin B12 yang dihasilkan oleh bakteria klebsiella pneumoniae dan Citrobacter frundiin – yang mana vitamin B12 ini tidak dimiliki dari mana-mana sumber makanan laut, ikan-ikan dan daging-daging lain. vitamin B12 ini perlu untuk pembentukan sel darah merah, di mana kekurangan vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia perisiosa (pucat), sakit perut dan berat badan menurun.

Kadar vitamin B12 dalam budu adalah di antara 1.5 sehingga 6.3 mikrogram per 100 gram bagi setiap satu hidangan atau 2 sudu besar. Jumlah ini jauh lebih cukup untuk keperluan badan manusia dalam sehari. Dengan adanya vitamin B12 para pengamal diet (jaga badan) tidak perlu lagi merasa khuatir akan kekurangan vitamin B12 di dalam badan.

Selain pembekal kepada protein yang tinggi, ia turut mengandungi mineral makro dan mikro dalam jumlah yang cukup. Jumlah mineral zat besi, kalsium dan magnesium adalah sebanyak 9, 39, 2, 87 dan 8.05 mg bagi setiap 100 gram budu. Budu juga mengandungi zat antioksidan dalam bentuk isoflavon.

Seperti halnya vitamin C, vitamin E dan karotenoid, isoflavon juga merupakan antioksidan yang sangat diperlukan oleh tubuh untuk menghentikan reaksi pembentukan radikal bebas.

Radikal bebas merupakan atom atau molekul yang mempunyai satu atau lebih elektron yang tidak berpasangan, sehingga menjadi sangat aktif hingga menyebabkan ketumbuhan tumor, kanser, penuaan dan kematian sel.

Radikal bebas didapati berpunca dari makan seharian yang dimakan dan juga dari reaksi yang terjadi di dalam tubuh. Adanya antioksidan di dalam budu akan mencegah pembentukan radikal bebas tersebut.

Kebiasaannya di dalam apa jua jenis ikan terdapat 3 jenis isoflavon unsur antioksidan iaitu daidzein, glisitein dan genistien. Pada budu, di samping 2 jenis unsur ini, terdapat juga antioksidan faktor 11 (6, 7, 4 trihidroksi isoflavon) yang mempunyai sifat antioksidan paling kuat dibandingkan isoflavon dalam ikan-ikan lain.

Penelitian yang dilakukan di Universiti North Carolina, Amerika Syarikat menemukan bahawa unsur genestein dan phytoestrogen yang terdapat pada budu terbukti dapat mencegah penyakit kanser, proses penuaan dan barah payu dara.

Penyakit jantung koroner (PJK) merupakan salah satu bentuk kelainan pembuluh darah koroner akibat penumpuan lemak di dalam dinding pembuluh darah iaitu satu keadaan yang disebut aterosklerosis. Ini mungkin disebabkan oleh faktor usia, pemakanan, jantina dan keturunan.

Manakala faktor dimodifikasi adalah peningkatan kadar lipida darah (hiperkolestrolemia), hipertensi, obesiti, stress dan kurang aktiviti lasak. Pemakanan budu yang mempunyai sifat hipokolesterolemik (menurunkan lemak darah) seperti kandungan protein, serta makanan, niasin, vitamin E, karotenoid dan kalsium.

Satu ujikaji rambang yang dijalankan, mendapati pengambilan budu sebanyak 150 gm sehari selama 2 minggu dapat menurunkan kadar kolestrol ke tahap luar dari jangkaan.

Selain dari sumber protein yang berkualiti tinggi, budu turut dikenali sebagai sumber serat (dietary fiber) yang baik. Kandungan serat di dalam budu mampu mencapai di antara 8 hingga 10% bagi setiap 100 gm. Ia menyumbangkan kepada 30% dari umlah serat yang dianjurkan oleh National Cancer Research.

Berbanding serat di dalam ikan-ikan atau sumber protein lain, serat pada budu lebih mudah untuk dicernakan. Dari apa yang dinyatakan ini jelas sekali bahawa khasiat serta kebaikan sepiring budu yang dimakan bersama hidangan nasi pagi, tengahari dan malam melampau jangkauan yang anda fikirkan. Budu seumpama cecair pelbagai vitamin yang memenuhi segala keperluan untuk tubuh badan.

sekarang ni ada jual dalam paket kecil begini..

cara menghidang..

budu dimasukkan cili, limau dan durian...



budu dimasukkan cili api, hirisan bawang dan limau nipis


taraaaaa...inilah idaman kalbu...
dihirikan bawang dan cili dan perahkan limau..
cicah dengan ikan bakar...

Tuesday, October 13, 2009

Jualan Terlaris PTS bagi September2009

Lapuran dari Puan Ainon Mohd menuliskan....


Tuan Zain Aziz, timbalan pengurus jabatan sales PTS memberitahu senarai di bawah adalah 30 judul yang paling banyak dipesan oleh agen-agen PTS sepanjang bulan September 2009:

1. Senangnya Memasak Sambal & Sos (9688 naskhah)

2. Dahsyatnya Doa Ibu (2894)

3. Sejak Bila Kami Berkawan? (2891)

4. Senangnya Memasak Ayam (2841)

5. Senangnya Memasak Ikan (2807)

6. Senangnya Memasak Nasi (2658)

7. The King Of Torts - Edisi Bahasa Melayu (2622)

8. Gadis Lolipop (2570)

9. Amalan 24 Jam Dalam Kehidupan Rasulullah (2464)

10. Senangnya Memasak...Daging (2391)

11. Komik-M: Raya 1 (2301)

12. Komik-M: Kad Raya Dari Syurga (2239)

13. Strategi Bisnes Manchester United (2046)

14. Doa Insan Berkasih (2015)

15. Yakjuj & Makjuj: Bencana Di Sebalik Gunung (1988)

16. Young Aisyah: Ponteng Puasa (1947)

17. G.T.O (Guru Terhebat Olan) (1805)

18. Lukisan Jiwa (1796)

19. Sarah dan Senduk (1788)

20. Ikan Tawar Untuk Lego (1492)

21. Tempat Ke-2? (1435)

22. 50 Tokoh Islam Yang Mengubah Dunia (1413)

23. Senangnya Memasak Mi, Mihun & Kuetiau (1373)

24. Benarkah Iskandar Bukan Zulqarnain (1297)

25. Senangnya Memasak Kerabu & Salad (1238)

26. Usahawan Cilik: Kerepek AF (1167)

27. Geng Genius: Misteri Luqman (1151)

28. Emilda (1146)

29. The Broker - Edisi Bahasa Melayu (1073)

30. 101 Idea Bisnes Home-Based (1018)

Monday, October 12, 2009

Daun Kaduk dan Daun Sireh





KADUK
Nama Tempatan: Kaduk
Nama Saintifik: piper sarmentosum roxb
Nama Lain: Sirih duduk
Famili: piperaceae
Lokasi dijumpai: Dikawasan yang agak lembab
Asal:
keterangan:

kaduk adalah sejenis tanaman yang banyak digunakan sebagai perisa dalam masakan melayu seperti masak lemak terutamanya masak lemak udang dan ketam.Kaduk sedap dijadikan ulam jika direbus dan dicecah dengan sambal belacan.Ia mudah ditanam dan hidup subur terutamanya di kawasan-kawasan yang lembap dan hidup liar. Daun kaduk lembut berbentuk bujur bulat, nipis, berwarna hijau tua, berkilat dan berselang-seli manakala bunganya banyak, padat, sangat kecil dan tersusun rapat. Ia adalah tumbuhan jenis memanjat yang sesuai hidup dikawasan beriklim panas seperti tropika.Kaduk hidup meliar terutama di kawasan teduh, lembap atau di bawah sudur pokok lain manakala penanamannya menggunakan kaedah keratan batang.

kegunaan:
Air yang direbus dengan akar pokok kaduk dapat melawaskan kencing. Daunnya pula mujarab untuk merawat demam malaria dengan cara meminum air rebusannya. Air rebusan itu juga berkhasiat bagi melegakan batuk-batuk, selesema, sakit pinggang, sakit gigi dan sengal-sengal tulang. Daunnya yang ditumbuk pula boleh dijadikan ubat panau dengan cara menambal pada bahagian panau itu.





SIREH

Sireh adalah nama sejenis tumbuhan merambat yang bersandar pada batang pohon lain. Sebagai budaya daun dan buahnya biasa dimakan dengan cara mengunyah bersama gambir, pinang dan kapur. Namun mengunyah sireh telah dikaitkan dengan penyakit kanker mulut dan pembentukan squamous cell carcinoma yang bersifat malignan.

Sireh digunakan sebagai tanaman obat (fitofarmaka); sangat berperanan dalam kehidupan dan berbagai upacara adat rumpun Melayu.

Kegunaan

1. Batuk
2. Sariawan
3. Bronchitis
4. Jerawat
5. Keputihan
6. Sakit gigi karena berlubang (daunnya)
7. Demam berdarah
8. Bau mulut
9. Haid tidak teratur
10. Asma
11. Radang tenggorokan (daun dan minyaknya)
12. Gusi bengkak (getahnya)
13. Membersihkan Mata

Daun sireh kaya dengan pelbagai khasiat. Ia boleh dijadikan pencuci yang sangat berkesan kerana mengandungi antiseptik. Ia juga boleh dijadikan sebagai pencuci alat sulit wanita dan juga boleh digunakan untuk menyegarkan mata yang gatal dan letih.
Caranya: Ambil beberapa helai daun sireh muda dan kemudian cuci bersih. Ramaskan ia dan kemudian masukkan kedalam air suam. Selepas itu tapiskan airnya dan rendamkan mata kedalam air sireh tersebut sambil kerdipkan mata berulang-kali. Lakukan selalu untuk melihat keberkesanannya.

Thursday, October 08, 2009

Ceramah Kesihatan


Assalamualaikum...
Untuk adik-adik siber yang tinggal di Kerteh...

Jom ramai-ramai kita dengar Ceramah Kesihatan di Klinik Rantau Petronas Kerteh...Ahad 11.10.2009 jam 2.30 petang mengenai Makanan Seimbang "Kanak-kanak Cerewet Makan" oleh Ms Goh Kah Yim [Pakar Nutrisi] anjuran H&CSG/ Abbot..


Nebulizer

Assalamualaikum..
beberapa hari lalu anak kakliza [Azmil] mengalami perdarahan hidung yang agak banyak..so kakliza bawa ke klinik..
di klinik doktor mendapati dia mengidap lelah dan perlu buat rawatan nebulizer..
kakliza x pasti adakah kerana keturunan atau hanya on and off saja.....harap-harap tidak serius..
tapi sebelum ni dia tak pernah mengadu susah bernafas atau sentiasa batuk atau selsama ker..
kakliza memang selalu minta doktor memeriksa kesihatan dia..
sekarang dia terpaksa membuat nebulizer 2 kali setiap hari selama 3 hari [Selasa - Jumaat]


semasa kanak-kanak..

sedang membuat rawatan nebulizer

Tuesday, October 06, 2009

Rendang Pedas Ayam


Assalamualaikum..
semalam kakliza teringat nak makan rendang ayam yang pedas kaw-kaw sebab masa Raya bebaru ni SIL kakliza buat rendang tanpa sebiji cili pun kerana takut anak kecill tak makan..
tapi akhirnya bukan kata budak kecil jer tak makan..anak-anak kakliza pun tak makan sebab tak terasa pedas lansung..
untuk tidak merasa teringat-ingat..kakliza pun buat rendang pedas ayam dan dimakan dengan pulut kuning..

jom kita layan.

.

RENDANG AYAM

Bahan-Bahan:

1 ekor ayam
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1/2 cawan kerisik
2 helai daun kunyit [mayang halus atau koyakkan]

garam

Bahan Mesin
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
5 batang serai
3 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
15 cili kering
25 biji cili api

Cara:
1. Ayam dibuangkan kulit dan potong kecil. Basuh dan toskan.
2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam kuali besar dan kacau hingga sebati.
3. Masak dengan api sederhana sehingga ayam lembut dan kuahnya pekat dan naik minyak.
4. Rasakan garam dan bila telah pekat boleh hidangkan.




PULUT KUNING

Bahan
1 kg beras pulut [ dibasuhkan]
3 keping asam keping
3 s/b kunyit serbuk [bancuh dan tapiskan ]
air secukupnya untuk merendam pulut.
1 biji kelapa..perahkan [3 cawan santan pekat]
1 sudu kecil gula
garam secukupnya



1. Rendamkan beras pulut dengan asam keping dan larutan kunyit selama beberapa jam
untuk mendapatkana warna kuning. [sekali sekala gaulkan bahan ini supaya
beras pulut ini rata warna kuningnya]
2. Toskan beras pulut dalam tapisan.
3. Panaskan kukusan.
4. Masukkan pulut dalam kukusan yg telah dildidehkan airnya.
5. Kukuskan sehingga naik wap.
6. Angkat keluar pulut dan masukkan dalam mangkuk besar.
7. Tuangkan santan yg telah digaulkan dengan garam dan gula.
8. Gaul dan kacau rata santan dan pulut. Masukkan semula dalam periuk kukusan.
9. Kukuskan semula sehingga naik wap lagi [20-25 minit].
11. Bila telah naik wap, tutup api dapur dan tekan pulut dalam acuan ]jika mahukan pulut berbentuk]
12. Hidangkan pulut dengan rendang atau gulai ayam atau daging.

Friday, October 02, 2009

Sambal Udang & Terung Pipit


Salam...lama betul kkliza tidak tuliskan resepi...
kebetulan arini beli udang besar dan terung pipit di Pasar Tani Kerteh..
so jom kita layannn..






Sambal Udang & Terung Pipit

Bahan
500 gm udang [ bersihkan]
30 biji buah terung pipit...
1 labu bawang besar [potong gelang]
½ cawan jus asam jawa
3 s/b sos tomato
3 sudu besar minyak
1 sudu kecil gula
Garam secukupnya

Bahan Mesin
20 tangkai cili kering
10 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga naik minyak.
2. Masukkan jus asam jawa dan sos tomato. Kacau rata dn biarkan sehingga naik minyak.
3. Masukkan udang, terung pipit , bawang besar dan garam serta sedikit gula. Masakkan sehingga pekat dengan api kecil.
4. Bila dah nampak pekat boleh tutup api dan masukkan dalam mangkuk hidangan.