dah lama kakliza x buat experimen masakan..
malam tadi anak no3 tu minta buat cokalt chips pancake..
tapi kakliza dah masak macam-macam so janji akan buat untuk breakfast..
so pagi ni kakliza pun terpaksalah tunaikan janji manisku pada dia..
tapi bila buat coklat chips pancake tu..
kakliza x sedar api agak besar...
so apa lagi dasar pancake pun macam coklat chips.. agak golap gitu...
sayang sekali x sempat nak posing dah pun kena samun..
kakliza ni kurang sikit ngan coklat ni...
kakliza pun cari jagung dalam tin untuk buat apam balik..
so akhirnya kakliza pun buat APAM BALIK...
kakliza masak..
gunakan kuali non-stik COSWAY [kempeng jangang dok kempeng mek weyyy..]
APAM BALIK
Bahan A
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
4 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
Bahan B
2 cawan susu segar [1 cawan susu cair + 1 cawan air]
1/2 cawan minyak
2 biji telur
Bahan C
coklat chips
jagung cream
Cara
1. Gaulkan semua bahan A.
2. Masukkan semua bahan B dalam blender .
3. Masukkan bahan A dalam blender dan mesinkan.
4. Panaskan non-stik pan dan sendukkan adunan.
5. Tutup pan dan biarkan adunan 3/4 masak.
6. Letakkan coklat chips atau jagung.
7. Lipat dan hidangkan.
terima kasih k.liza,kitaorang suka sgt apom balik..lagi nipis lagi best...fav filling ialah kelapa...hye kliza,sihat ,mak teh baru je comment kat entry baking class tu..
ReplyDeletenih boleh try nih...coz tepung hotpan dah tak leh gune kat sini...
ReplyDeleteOmak ai sodap eh....
ReplyDeleteCosway ni kena bayar akak ni sebab rajin promote barang dia...hehehe
Ish... ni dh x tahan nk pi beli pan cosway tu.. dh cam agent cosway kak liza nie... ekekekee
ReplyDeleteoh apam balik.. i like it..yummy
ReplyDeletekak liza, saya dah buat apam balik pagi tadi. Saya letak coklat. yummy, sedap. Macam pancake. Betul-betul jadi sebiji macam kak liza punya. Dengan gunakan kuali yang sama. TQ kak liza
ReplyDeleteassalamualaikum kak :D yahoo lama dah saya follow akak la baru register jadi follower akak! saya nak ucapkan jutaan terima kasih sbb akak bnyk sgt amat bg resepi best2 kat fotopages akak bnyk resepi yg saya try berjaya :d hanya Allah jer dpt membalas jasa baik akak kerana xkedekut ilmu utkdikongsikan bersama :D ameen! terima kasih kak hanieliza :) i love you kak!
ReplyDeleteKak Liza, saya tak pernah lagi try apam balik letak coklat. Boleh la try lain kali.
ReplyDeleteAssalamualaikum,
ReplyDeleteDi Segamat ni, inti apam balik dimasukkan kelapa parut dan pulut hitam manis.
Jom jalan-jalan cari apam!
Chef Hanieliza
ReplyDeleteterima kasih. saya akan cuba yang ini!
Mohon share resepi ini diblog saya ye
ReplyDelete