Wednesday, April 29, 2009

Another Award..Sederhana itu Indah

what a surprised....
kkliza dapat award lagi woooooo..

kali ni dari Adysyam pengunjung bukan yang masak kot...
sebab tak nampak resepi atau celoteh masakan pun dalam blognya..






apapun kakliza ucapkan terimakasih kerana sudi menghadiahkan award pada kakliza...

Award Lagi...dari MamaFami


eeeiiiiii.....seronoknyaaaaaaaaaaaaaaa...

kakliza dapat award lagiiiii...
kali ini dari MamaFaMi yang tersohor diantaro siber...


kakliza hanya dapat mengucapkan berjuta-juta terimakasih.....
semoga MamaFaMi diberikan kesejahteraan untuk meneruskan celoteh dan hasil baking/masakan beliau...
AMIIIINNN....





1. The winner can put the logo on his/her awesome blog

2. Link the person you received your award from...

3. Nominate at least 7 other blogs

4.Put links of those blogs on yours.

5. Leave a message on the blogs of those you’ve nominated.


1. Ummi [Kuantan]

2. Roza

3. Hana [Japang]

4. Jun Yummyliciuos

5. Noreen

6. Bro Rozzan

7. Aishah [Japang]



Tuesday, April 28, 2009

Relax kejap jawap TAG..

salam bahagia buat adik sekelian..
kakliza dapat permintaan menjawap TAG ni..
so relax kejap..kena jawap la..
nanti terlupa payah citer pulak kangg...

lagipun kakliza dah blur sungguh nak menghias masakan ni...
so kalau jawap soklan-soklan gini hilang sket stress tu..




TUGASAN HARIAN...????

1) bila kali terakhir anda cuci toilet?
2 hari lepas.. masa mandi la...


2)pencuci apa yg anda guna?
oleh sebab kakliza ni ahli COSWAY yang baik..
so banyak barang pencuci ni kkliza gunakan product ni..
lagipun dapat kupon tau..
pastu kkliza akan borong gajet dapooor...



3) dalam 1 minggu berapa kali anda mop lantai?kenapa?
ini tenguk keadaan lantai dan juga kebizian kakliza..
tapi selalunya kalau dapooor tu surelah selang sehari..



4)apa tugasan terakhir anda sebelum menjelang malam?
biasalah tugasan tetap kkliza adalah memasak..
tak kira waktu apa pun as long ada permintaan..

5) apa menu hidangan makan malam anda yg paling simple?
apa saja yg terlintas dan sonang..
kakliza suka masak nasi goreng..


6)minuman selalu anda buat waktu pagi?
jarang amik minuman bergula..
hanya mineral saja..


7)sebelum tidur apa yg anda suka lakukan?
check hand-phone..kot-kot ada mesej yang tidak disedari..
kkdg tu saja buat sms dan antar kat orang yg suka baca..


8) harus menjawab tag yg tertera nama di bawah?
kakliza rasa tak baik buat orang tertunggu jawapan yg ditanya..
walaupun dalam alam maya..
lagipun rasa meriah jer jawap soklan..no hal punya..

kalau tak keberatan..sapa-sapa yg singgah sini jika sudi tu bolehlah jawab TAG ni..

Sunday, April 26, 2009

Apam Balik

dah lama kakliza x buat experimen masakan..
malam tadi anak no3 tu minta buat cokalt chips pancake..

tapi kakliza dah masak macam-macam so janji akan buat untuk breakfast..


so pagi ni kakliza pun terpaksalah tunaikan janji manisku pada dia..

tapi bila buat coklat chips pancake tu..
kakliza x sedar api agak besar...

so apa lagi dasar pancake pun macam coklat chips..
agak golap gitu...
sayang sekali x sempat nak posing dah pun kena samun..

kakliza ni kurang sikit ngan coklat ni...

kakliza pun cari jagung dalam tin untuk buat apam balik..

so akhirnya kakliza pun buat APAM BALIK...



kakliza masak..
gunakan kuali non-stik COSWAY [kempeng jangang dok kempeng mek weyyy..]

APAM BALIK

Bahan A
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
4 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam

Bahan B
2 cawan susu segar [1 cawan susu cair + 1 cawan air]
1/2 cawan minyak
2 biji telur

Bahan C
coklat chips
jagung cream

Cara
1. Gaulkan semua bahan A.
2. Masukkan semua bahan B dalam blender .
3. Masukkan bahan A dalam blender dan mesinkan.
4. Panaskan non-stik pan dan sendukkan adunan.
5. Tutup pan dan biarkan adunan 3/4 masak.
6. Letakkan coklat chips atau jagung.
7. Lipat dan hidangkan.

Friday, April 24, 2009

Alahai Kambingggg...

arini kakliza bercadang membeli daging kambing due to ada resepi yang perlu dibereskan..
tapi bila kakliza sampai di Pasar Tani..satu habuk daging kambing pun tak der..
alahai..frust giler..gigit jari jer...
mood nak bershopping pun down..hehehhehe..




setiap pagi hari Jumaat ada Pasar Tani kat bandar Kerteh..

so kakliza berpeluang bershopping bahan makanan..

shopping sakan uuu..macam-macam ada..

sejak kes buat buku resepi masakan ni..lagila macam-macam yang kakliza perlu hangkut masuk dapur...




bila tenguk daging kambing takder..kakliza kena fikir untuk masak masakan [resepi lain]...
tiba-tiba terpandangkan petai bergayutan di gerai.. wahhh..datanglah idea...buat nasi goreng petai.... atau apa-apa resepi yang menggunakan petai bermata besar tu..
lega rasanya..hilang ke'frust'an daging kambing tadik..

anyway kakliza berjaya dapatkan kawan yang akan ke Pasar Kemaman esok [Sabtu] dan pesan ngan dia tolong belikan daging kambing untuk kakliza kerjakan..


kemudian kakliza pun beli udang..cadang nak wat sambal tumis udang dan petai..
disamping tu dah teringain nak buat gulai tempoyak daun kayu hiris dicampurkan dengan petai tu..


balik rumah kakliza pun terus kerjakan bahan yg perlu untuk menggulai tempoyak tu..

siap amik gambar step-by step..untuk buku resepi kakliza dalam kompilasi SAYUR nanti..

bila sudah jer masak..lepas shoot hasil masakan tu..apa lagi..kakliza pun terus ngap..kelaparan ..


sekianlah sahaja...berita terkini...

Kuali


bebaru ni kakliza beli prying pan marble buatan Korea tu..
wahhhh...sonang banget kerja maklong ni tauuuu...
memang seronok masak gunakan pan tu...segala mak nenek masakan kkliza masak dalam pan tu..
even kakliza tanak [masak] nasi lemak dalam tu..

so oleh kerna teruja ngan pan ni.....kakliza beli lagi satu model... jenis wok..
ala..kuali bertelinga tu....macam kuali mak-mak kita gunakan tu..
so kalau nak goreng nasi..mee..bihun pun amat mudah..


kakliza beli ngan kupon COSWAY...
memang kakliza suka beli barangan ngan COSWAY secara tukar kupon dan tambah sikit duit..
kekadang tu barang letrik ada jaminan setahun...OK la kan..
ada sekali tu convectional oven yang kakliza beli ngan COSWAY tak berfungsi ngan baik..
dapat tukar baru uuuuu....best...
then ada sekali tu periuk slow-cooker kakliza pecah..dapat gak tukat set baru..
gitu juga ngan Digital Kitchen Scale yg kkliza hadiah kat adik..tetiba KO setelah pakai beberapa bulan..dapat gak tukar baru...

aceli kakliza bukanlah stokist COSWAY atau suku sakat syarikat tu..
tapi kakliza seronok membeli barangan tu sbb bila tukar ngan kupon..regenya hampir separuh dari rege asal...
setakat ni kkliza mmg dah lama jadi ahli COSWAY sebab kakliza menggunakan sabun dan jus..dan juga beberapa supplement vitaminnya..
dan paling best..apa yg kakliza nak beli..just senaraikan dan call stokist tu dan p collect jer..
kalau nak tukar barang..check and booked...
amacam..senang kan...kakliza kan kecuh dan peramah..

bila kakliza sembang ngan bonda kakliza..
dia pun macam teringin juga ..sebab dia pun macam kakliza sukaaaaaa memasak walaupun dah warga emas..
so kakliza pun dah belikan dia..cuma nak bawa balik pada 17 Mei 2009 ni..



Tuesday, April 21, 2009

Makanan Laut

akhirnya dalam kekalutan segalanya kakliza dapat selesaikan masakan makanan laut...
aceli memang penat..sebab last week kakliza pusing Malaya ..balik Kedah...naik bas turun bas..dok spital..tak proper rest semua tu..
tapi oleh sebab kakliza dah kommit ngan buku resepi mau x mau kena gak sudahkan segala yg dijanjikan..


masa nak masak makanan laut ni agak mencabar juga kerana walaupun kkliza tinggal di kawasan pantai/laut tapi yg jadi peliknya..ketam..udang dan seafood agak terhad jualannya..

ketamnya kocik..kenit...nampak tak cantik bila nak dihidangkan..

siput pula ..alahai..hanya ada siput sedut..sib baik la ada jugaa......
lala atau kepah retak seribu tu pun kecik bebenar..macam tak cukup umur jer..tapi dek sebab nak juga masak..boli jo la...sabo je maklong ni haaaa...

bab kerang pun macam tu..tensen nya bila nak masak..
bila direbus..nak buat rendang atau sambal..2 kilo tu berjam nak kupas kulitnya..
udahlah kerja semuanya one man show..sabo lagi maklong ni...

dah siap masak beberapa hidangan udang..
bila p pasar jumpa pulak udang rimau..besar gedebak..tapi rege pun beso...sekilo RM45...
tapi dek sebab teruja nak masak udang besar kkliza beli hanya 4 ekor dgn rege RM12..nak wat 1 hidangan je la..

tapi bila nak masak..anak kakliza no4 [Mohd. Azib] memang hantu udang minta buatkan sweet sour untuk dia..
dek sebab kesiankan dia..esoknya kakliza beli lagi udang rimau tu sekilo...haaaa ko..baru puas makan..
so lepas tu kakliza pun masak beberapa hidangan lagi resepi udang menggunakan udang beso tu..
rasanya memang sodap laa...puas makan...tapi sure berbaloi ngan rege yg macam rimau tu...

meh kita tenguk udang rimau yg gedebak tu....kakliza saja buh udang biasa kocik tu untuk buat bandingan...amacam bosa tak...?


untuk membuat adik-adik teruja ngan apa yg kakliza masak ni..layan jelah...