Talam Suji
TALAM SUJI
Lapis bawah :
1 1/2 cawan tepung suji
4 cawan santan cair
1 cawan gula pasir (atau secukup rasa)
sedikit garam
sedikit pewarna kuning
Lapis atas :
4 cawan santan pekat
1 cawan tepung gandum
2 s/b tepung kastad
2 s/b gula
1 cawan gula merah
Cara:
1. Masukkan semua bahan lapis bawah dalam periuk dan kacau atas api perlahan hingga agak pekat..
2. Masukkan dalam loyang dan ratakan. Kukus 15 – 20 minit
3. Adunkan semua bahan lapis atas.
4. Masakkan sekejap dan tuangkan atas lapis bawah.
5. Kukus lagi selama 20 minit.
6. Sejukkan dan potong. Hidangkan.
Kuih Peberet saya nih... sedapppp
ReplyDeletedah cuba resepi kak liza ni..satu talam tak menjadi sebab masuk air kukus...satu lagi menjadi..amatlah lazat lemak berkrim...
ReplyDeletedah cuba resepi kak liza ni ..menjadi dan memang sedap ..terima kasih kerana kongsi resepi ni.:)
ReplyDeleteguna size loyang ape yer
ReplyDeleteyg paling saya suka pasal resepi ni, tak guna telur.. thanks..
ReplyDeleteDah tryy.. Memang mabelesss
ReplyDeleteAssalammualaikum..
ReplyDeleteBoleh saya tanya sukatan untuk loyang yang berukuran berapa?
Saya punya yang 11" x 11".
terima kasih puan..
Rasanya kena guna loyang 10x10 @11x11 yg tinggi 3". Sbb layer atas & bwh masing2 4cwn
Delete