Sambal Kicap Ayam
Bahan
500 gm ayam
1 batang serai [ketuk]
5 helai daun limau purut [koyakkan]
3 s/b sos tamato
5 s/b kicap
minyak
garam [jika perlu]
Bahan Mesin
20 tangkai cili kering
5 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1/2 cawan air
Cara
1. Ayam dibuangkan kulit dan potong kecil. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin dengan serai sehingga wangi dan garing.
3. Masukkan ayam dan kacau. Biarkan sehingga ayam lembut dan naik minyak.
4. Masukkan daun limau purut, sos tomato dan kicap.
5. Masakkan sehingga naik minyak.
6. Hidangkan.
pn saya da try resepi ni..sedap sangat..terima kasih~ =)
ReplyDeletehttp://zawaniamirah.blogspot.com/2012/02/resepi-ayam-sambal-kicap.html
sedap sgt ayam msk smbl kicap nie anak sya suka sgt nak mkn...
ReplyDeleteSaya dah pernah try resepi chef ni..tapi saya tengok yg dalam buku 365 resepi tu la..memang sedap..anak2 dan suami pum suka sangat ��
ReplyDelete