Simple recipes prepared with love... specially dedicated to my dearest family and friends.....
Monday, February 09, 2009
Ikan Masak Asam
IKAN MASAK ASAM
Bahan
2 keping ikan tenggiri
[boleh gunakan ikan lain saperti selar/kembung/bawal]
Bahan Hiris
3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji cili hijau
1 biji cili merah
1 labu bawang besar
Bahan Sos
1 cawan air asam jawa
[boleh gunakan cuka..2 s/b cuka + 1/2 cawan air]
1/2 s/k kunyit serbuk [sebagai warna masakan tu]
1 biji tomato buah [belah 4]
minyak
garam
Cara
1. Ikan dibersihkan dan gaulkan dngan kunyit & garam
2. Goreng sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
3. Tumiskan semua bahan yg dihiriskan.
4. Bila dah nampak layu sikit masukkan air asam jawa atau air cuka, tomato buah dan kunyit.
5. Bila dah mendideh masukkan ikan dan tutupkan api.
6. Sedap dimakan ngan nasi putih.
NOTA:
Kak liza selalu makan masa dalam pantang..cuma tambahkan lada hitam.
senang & ringkas..menarik la tgk gamba tu.makan pun sedap..
ReplyDeleteSusah nak dapat ikan tenggiri, bukan sebab tak ada, tap sebab terlalu mahal, sedapnya...
ReplyDeleteMenarik.. Senang nak faham untuk yang baru memasak. Confirm terus jadi
ReplyDelete