Thursday, January 22, 2009

Nasi Beriani & Daging Prunes




kakliza suka masak nasi kenduri bila anak2 balik bercuti..
so nak senang kerja kakliza buat masakan ni..


1Nasi-Beriani



NASI BERIANI

Bahan

1 kg beras bathmati [basuh dan toskan]
2 s/b rempah beriani [bancuh dgn sedikit air]
2 biji buah tomato [potong dadu]
3 biji cili merah [potong 2]
3 biji cili hijau [potong 2]
100 gm daun pudina ]
100 gm daun sup ] potong kasar]
100 gm daun ketumbar ]
1 liter air
1 cawan susu cair
2 s/b minyak
4 s/b minyak sapi
kismis
garam
1 s/b pewarna kuning [bancuh ngan sedikit air]

Bahan tumis
5 ulas bawang merah ]
3 ulas bawang putih ] hiriskan
2 cm halia ]
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

Cara.
1. Panaskan minyak dan minyak sapi dalam rice cooker pot. Tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan rempah yg dibancuh dan akcau. Masakkans ehingga naik minyak.
3. Masukkan daun yg dipotong kasar dan cili merah & cili hijau.
4. Masukkan air dan susu cair. Biarkan mendideh sekejap.
5. Masukkan beras dan alihkan periuk dalam rice cooker.
6. Bila dah nasi kering, titikan pewarna kuning dan biarkan kering lagi.
7. Bila telah kering gemburkan nasi perlahan supaya beras tak patah.
8. Hidangkan dengan daging prunes dan acar.



Daging-Prunes
DAGING PRUNES

bahan

600 gm daging [potong nipis]
1/2 cawan buah prune [buangkan biji dan mesin halus]
5 s/b sos tomato
4 s/b kicap pekat
2 s/b cili mesin
2 s/b rempah kari
4 s/b minyak
1/2 cawan air
garam

bahan mesin
4 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
2 inci halia

Cara
1. Daging dibersihkan dan gaulkan dengan sos tomato, rempah kari, cili mesin dan kicap pekat.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging. Kacau rata. Biarkan masak sehingga daging lembut.
4. Masukkan buah prune mesin dan garam. Biarkan sehingga kuah pekat.
5. Hidangkan bersama nasi putih atau nasi minyak atau beriani.


Acar-Nenas

ACAR NENAS

Bahan [hiris]

nenas
timun
cili merah
cili hijau
bawang besar
carrot
garam
gula
cuka atau lime jus

Bahan Mesin
3 tangkai cili merah
3 ulas bawang merah

Cara
1. Semua sayuran dipotong dan basuh. Toskan.
2. Gaulkan bahan mesin dengan cuka, gula dan garam. kacau rata.
3. Gaulkan semua bahan dan hidangkan.

2 comments:

  1. set nih mmg sedap...kite pon pernah cuba...

    ReplyDelete
  2. salam kak liza,
    hanim ada soalan nak tanya pasal nasi beriani ni.

    (1) kalau guna beras biasa, berapa sukatan air?

    (2) boleh tak saya ganti minyak sapi dengan marjerin. kalau boleh sukatannya sama juga ke?

    harap kak liza dapat membantu.
    tq

    ReplyDelete