Friday, July 18, 2008

Daging Masak Hitam


DAGING MASAK HITAM

Bahan-Bahan:

500 gm daging [dipotong nipis]
1 s/b serbuk jintan manis ]
1 s/k serbuk jintan putih ] bancuh dgn air rebusan
4 s/b minyak masak
5 s/b kicap pekat

2 batang serai [diketuk]
1/2 cawan jus asam jawa

Bahan Mesin
15 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
15 tangkai cili kering


Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan  serai, bahan mesin dan jintan yg dibancuhkan hingga wangi.
3. Masukkan daging dan sedikit air. Biarkan sehingga lembut.
4. Bila sudah lembut masukkan kicap.
5. Masakkan sehingga pekat dan naik minyak. Rasakan garamnya.
6. Bila telah masak boleh hidangkan.

3 comments:

  1. Anonymous12:48 PM

    tumpang tanya..bawang merah 15ulas tu bwng merah kecik ke?

    ReplyDelete
  2. Anonymous4:14 PM

    bawang merah memang yg kecil tu..kalau yg besar besar, tu nama nya bawang besar.ok selamat kita mencuba...

    ReplyDelete
  3. Anonymous4:14 PM

    bawang merah memang yg kecil tu..kalau yg besar besar, tu nama nya bawang besar.ok selamat kita mencuba...

    ReplyDelete