semasa kakliza menjadi "kangaroo" kakliza melihat bubur jagung di Fp MaDiHa [rasanya]..
ia sungguh sedap dan nampak begitu menyelerakan...
kebetulan pulak beberaa minggu lalu kakliza dah janji ngan anak dara kak liza nak buatkan bubur jagung untuknya...
tapi oleh kerana kakliza tak jumpa jagung kat Pasar Tani atau Pasar Malam so kakliza pun gunakan jagung frozen yg orang buat jagung kukus tu..
BUBUR JAGUNG
Bahan
500 gm jagung frozen
3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 cawan air
1 cawan gula perang
2 s/b gula [sekiranya kurang manis]
2 s/b sagu mata ikan [basuh dan toskan]
garam
daun pandan
Cara
1. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dalam periuk.
2. Masakkan sehingga mendideh dan sagu nampak jernih.
3. Masukkan santan pekat dan kacau perlahan2 sehingga mendideh sekali lagi.
4. Hidangkan.
siip muantap..
ReplyDelete