SAMBAL TELUR
Bahan 10 biji telur rebus
1 labu bawang besar [mayangkan]
3 s/b sos tomato
1 s/k gula
garam
minyak
Bahan Kisar 20 tangkai cili kering
2 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
belacan [jika suka]
Cara 1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga garing.
2. Masukkan sos tomato, gula dan garam. Kacau rata.
3. Masukkan telur dalam sambal dan biarkan sebentar.
4. Masukkan bawang besar dan kacau sikit.
5. Bila nampak bawang layu boleh masukkan sambal dalam pinggan dan hidangkan.
wah ! ni mesti sedap kan, nak try la, ^,^
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletenak tanya la, ape faktor yg menjadikan warna sambal xmerah terang eh mcm dlm gmbr ats?sebb smbal sy dy cm pudar..huhu tq ;)