Sunday, February 17, 2008

Puding Warna Warni


Bahan A
1 peket agar-agar [37 gm - rendamkan sebelum merebusnya]
6 mug air
2 cawan gula

Bahan B
1 tin susu cair
1 cawan tepung kastad

Bahan C
1 s/b serbuk koko bancuh
1 s/t nescafe
1 s/b air suam

Bahan D
pewarna merah

Cara
1. Masakkan agar dengan air sehingga hancur.
2. Masukkan gula. Bila mendideh tapiskan.
3. Bancuhkan bahan B dan tapiskan.
4. Masukkan bancuhan bahan B dan kacau sehingga agak pekat.
5. Asingkan adunan pada 3 bahagian .
6. Masukkan bancuhan bahan C dlam 1 bahagian tadi dan masakkan sehingga agak pekat.
7. Masukkan beberapa titik pewarna merah dalam 1 bahagian dan kacau rata.
8. Biarkan 1 bahagian pada warna asal [kuning kastad]
9. Lapiskan dengan perlahan2 adunan coklat kedalam acuan berselang seli dengan adunan kastad dan juga adunan merah.
10. Biarkan adunan keras sebentar.
11. Sejukkan dalam petisejuk dan boleh potong.
12. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment