Friday, February 22, 2008

Pindang Ikan


Bahan-bahan
3 ekor ikan kembung/selar
2 hiris halia - dipotong panjang
2 batang serai - diketuk
3 cawan air
3 keping asam gelugur
1 labu bawang besar - dihiris
3 biji cili merah - mayang panjang
Sedikit serbuk kunyit dan garam
minyak untuk tumis

Cara membuat [Microwave]
1. Bersihkan ikan dan potong
2. Masukkan semua bahan kedalam mangkuk bertutup.
3. Masukkan ddalam microwave-oven dan setkan HIGH selama 20 minit.
4. Bila telah siap hidangkan bersama nasi putih, sambal belacan dan sayur.

Cara Masa biasa
1. Pnaskan minyak dan tumiskan bawang besar, halia dan serai sehingga wangi.
2. Masukkan air, garam, sedikit serbuk kunyit dan asam keping. Biarkan mendideh.
3. Masukkan ikan dan cili merah. Masak sehingga mendideh lagi.
4. Rasakan garam dan tutup api.

No comments:

Post a Comment