Monday, February 04, 2008

Kueh Tepung Bungkus




Bahan
1 cawan tepung beras
2 cawan santan + sikit garam
Daun pisang

Bahan-bahan inti:
1/2 biji kelapa muda parut
1 ketul gula melaka
1 s/b gula
1 s/b tepung gandum
4 s/b air
1 helai daun pandan

Cara:
1. Masakkan bahan inti kecuali tepung gandum sehingga agak kering.
2. Masukkan tepung gandum dan kacau sehingga kering. Sejukkan.
3. Jadikan inti bebola kecil. Ketepikan dahulu.
4. Bancuh tepung beras bersama santan. Masakkan hingga naik wap dan nampak agak pekat.
5. Layurkan daun pisang diatas api dan potong anggaran diperlukan.Lap dan bersihkan.
6. Ambil 3 sudu besar bancuhan tepung dan letakkan di atas daun pisang. Letakkan 2 biji inti.
7. Tutup daun pisang dan lipat kedua-dua hujung daun dan kukuskan selama 20 minit.
8. Sejukkan dan hidangkan.

4 comments:

  1. kak hanieliza,

    mintak share resepi ye...sedapnyeeeeee

    ReplyDelete
  2. my feveret ni...boleh la mencuba...asyik membeli jer

    ReplyDelete
  3. Salam kak...
    GD dah cuba.. Alhamdulillah sedap sangat... GD sharekan semula di blog GD yer.. mohon halal ye kak..
    http://monasrie.blogspot.com/2013/01/kuih-tepung-bungkus.html

    ReplyDelete
  4. Salam...nk tanya chef...kenapa bila dikukus kuihnya mencair?saya dh ikut cara2 chef...adunan kental waktu dibungkus..tp bila dikukus dia jadi cair😩

    ReplyDelete