Simple recipes prepared with love... specially dedicated to my dearest family and friends.....
Monday, February 04, 2008
Kueh Tepung Bungkus
Bahan
1 cawan tepung beras
2 cawan santan + sikit garam
Daun pisang
Bahan-bahan inti:
1/2 biji kelapa muda parut
1 ketul gula melaka
1 s/b gula
1 s/b tepung gandum
4 s/b air
1 helai daun pandan
Cara:
1. Masakkan bahan inti kecuali tepung gandum sehingga agak kering.
2. Masukkan tepung gandum dan kacau sehingga kering. Sejukkan.
3. Jadikan inti bebola kecil. Ketepikan dahulu.
4. Bancuh tepung beras bersama santan. Masakkan hingga naik wap dan nampak agak pekat.
5. Layurkan daun pisang diatas api dan potong anggaran diperlukan.Lap dan bersihkan.
6. Ambil 3 sudu besar bancuhan tepung dan letakkan di atas daun pisang. Letakkan 2 biji inti.
7. Tutup daun pisang dan lipat kedua-dua hujung daun dan kukuskan selama 20 minit.
8. Sejukkan dan hidangkan.
kak hanieliza,
ReplyDeletemintak share resepi ye...sedapnyeeeeee
my feveret ni...boleh la mencuba...asyik membeli jer
ReplyDeleteSalam kak...
ReplyDeleteGD dah cuba.. Alhamdulillah sedap sangat... GD sharekan semula di blog GD yer.. mohon halal ye kak..
http://monasrie.blogspot.com/2013/01/kuih-tepung-bungkus.html
Salam...nk tanya chef...kenapa bila dikukus kuihnya mencair?saya dh ikut cara2 chef...adunan kental waktu dibungkus..tp bila dikukus dia jadi cair😩
ReplyDelete