Simple recipes prepared with love... specially dedicated to my dearest family and friends.....
Saturday, February 23, 2008
Kueh Talam Gula Merah
Lapisan Bawah:
1 cawan gula merah ) masak dan sejukkan
1/2 cawan gula pasir )
5 cawan air biasa )
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
1 sudu kecil kapur
Cara
1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang.
2. Gaulkan adunan dan tapiskan.
3. Tuangkan dalam loyang dan kukuskan selama 20 minit.
4. Bila dah masak, cakarkan sikit permikaan adunan dengan garfu.
Lapisan Atas
3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1 sudu kecil garam
Cara
1. Gaul dan tapiskan. Masakkan sedikit adunan ini sehingga naik wap saja..
2. Tuang atas adunan bawah yg telah dicakarkan sikit dan
3. Kukus selama 20 minit atau sehingga masak
4. Sejukkan dahulu baru dipotong dengan pisau pelastik dan hidangkan.
Salam Hanieliza, nampak enak kuih2 Hanie. InsyaAllah, ada masa nak juga cuba buat walaupun ada resipi sendiri. Terimakasih.
ReplyDeletePeminat Masak.
utk Lapisan Bawah tu kurang paham cikit...
ReplyDeleteutk gula merah tu, nak 1 Cawan yg telah dicairkan atau 1 cawan gula merah yea.
nak ty..gula merah ade ke dlm bentuk serbuk..? atau gula melaka @ nissan?
ReplyDeleteTlg jwb . Ada ja sis.. Gula merah serbuk. Brand sajiku. Atau timbang di kedai runcit.
Deletekak kemas je akk punye kuih tu..cantik layer yg atas tu,putih bersih je...nape saya buat atas tu comot..mesti ada warna coklat terlekat ckit kt atas tu..
ReplyDeletekak kemas je akk punye kuih tu..cantik layer yg atas tu,putih bersih je...nape saya buat atas tu comot..mesti ada warna coklat terlekat ckit kt atas tu..
ReplyDeleteSaya cuba resepi ini melalui buku tetapi lapisan atas tak menjadi, cair sahaja walaupun kukus lebih dari satu jam, Kenape ye..
ReplyDeleteSaya cuba resepi ini melalui buku tetapi lapisan atas tak menjadi, cair sahaja walaupun kukus lebih dari satu jam, Kenape ye..
ReplyDeleteSalam kak .saya buat menjadi .alhamdulillah.tp kan kenapa bahagian bwh sy warna tak terang.gula merah tu masakkan kena campur air ke tak.sb sy campur air secawan.jadi sy kurang secawan air dlm resipi yg guna 5 cwn air tu.
ReplyDeleteSalam kak.kenapa saya buat warna kat bwh tu tak terang.masak gula merah tu kena letak air tak?
ReplyDeleteboleh tak kalau saya masak atas dapur lapisan atas dan bawah masak dlm pan atas dapur shj..dan sejukkan
ReplyDelete