Thursday, January 24, 2008

Spagethi Bolognese


bahan-bahan
1 paket spagetti
400 gm daging cincang halus [mince meat]
1 tin cendawan butang [potong 2]
1 biji carrot [potong dadu]
2 biji putik jagung [potong kecil]
4 biji tomato [potong dadu]
4 s/b cili mesin
2 labu bawang besar [potong dadu]
1 ulas bawang putih [cincang halus]
1 s/b lada hitam
1 cawan tomato sos
1/2 cawan air
minyak
garam
aregano
daun sup [cincang halus]

Cara:
1. Panaskan air dan garam. Bila mendideh masukkan spagetti. Biarkan lembut dan toskan.
2. Gaulkan dengan sedikit minyak dan masukkan dalam pinggan.
3. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar & bawang putih. Biarkan sehingga wangi.
4. Masukkan cili dan kacau sehingga wangi & naik minyak.
5. Masukkan daging cincang dan kacau rata. Biarkan sehingga naik minyak lagi.
6. Masukkan sos tomato, sayuran yg dipotong, garam, air dan lada hitam.
7. Gaul rata dan biarkan naik minyak lagi.
8. Angkat dan tuangkan atas spagetti yg didalam pinggan.
9. Taburkan aregano dan hirisan daun sup.[takder daun pasli jual kat sini]

4 comments:

  1. Kak, kita tengah makan spagetti bolognaise ikut resepi akak tapi dengan sedikit pindaan... pergh i tell you... so the very sedap!

    ReplyDelete
  2. saya selalu guna tepung bolognese cap maggi. anyway thanks for the idea.

    ReplyDelete
  3. salam..akak,aregano tue ape yerk?

    ReplyDelete
  4. Anonymous12:11 PM

    salam..kak..kalau x letak oregano tu jadik x?

    ReplyDelete