Friday, January 25, 2008

Nasi Daging


Bahan:
1 kg. daging....potong sebesar 4 inci dan rebus dgn halia sehingga lembut
6 cawan beras bathmati....bersih dan toskan
7 cawan air rebusan daging
1 cawan susu cair
3 sudu besar minyak sapi
500 gm tomato cincangkan
3 susu besar rempah kurma dibancuh dgn sedikit air
2 sudu besar kismis
5 helai daun pandan ..disimpulkan
garam & gula secukup rasa

Bahan tumis
2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum buag pelaga
2 labu bawang besar ]
3 ulas bawang putih ] mayang halus atau tumbuk
1 inci halia ]

Cara memasak:
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker
2. Tumiskan bahan tumis dan dimayangkan.
3. Masukkan rempah yang dibancuh dgn sedikit air..biarkan wangi.
4. Masukkan air rebusan daging, tomato sup , susu cair dan daging...biarkan mendideh.
5. Masukkan daun pandan, garam , gula , beras dan kismis
6. Pindahkan periuk Rice Cooker dan biarkan nasi masak saperti biasa.
7. Hidangkan bersama Dalca Sayuran dan Air Asam.

4 comments:

  1. salam chef hanielieza...saya da cuba buat rsepi nasi daging nie..alhmdlah dapat la memnuhi apa mak nak makan...terima kasih atas perkongsian resepi nie

    selamat berpuasa

    ReplyDelete
  2. Tq atas perkongsian ini. Insya Allah akan dicuba

    ReplyDelete
  3. Tq atas perkongsian ini. Insya Allah akan dicuba

    ReplyDelete
  4. Saya mmg beli buku2 resepi chef ni..terutama nya resepi nasi..mmg menjadi,mmg best dan setiap kali raya mmg sy akn cuba setiap resepi nasi utk dihidangkan kpd fmly dan saudara mara..alhamdulillah semua puas hati..tima kasih byk chef ats resepi2 terbaik chefπŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘

    ReplyDelete