Bahan A
500 gram ikan tenggiri
1 paket (35g) rempah gulai cap bunga rose
2 cawan santan
1 batang timun (dibangkan tengah dan potong kecil)
3 keping asam gelugor
3 keping asam gelugor
10-15 biji belimbing buluh
5 sudu makan minyak masak
garam secukup rasa
Bahan B (Dikisar)
5 biji cili merah
10 biji ciliapi
1 inci lengkuas
1 inci kunyit
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Cara Membuat
1. Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan kisar dan rempah gulai sehingga naik/pecah minyak.
2. Masukkan santan dan masakkan sehingga mendidih.
3. Masukkan ikan, asam gelugor, timun dan garam. Biarkan mendidih lagi dan agak pekat.
4. Masukkan belimbing buluh dan tutup api.
5. Sedia untuk dihidangkan.
TIP
Boleh tambahkan kacang panjang jika suka
Boleh tambahkan kacang panjang jika suka