Sunday, May 25, 2014

GULAI BEREMPAH KUNYIT LENGKUAS IKAN

Bahan A
500 gram ikan tenggiri
1 paket (35g) rempah gulai cap bunga rose
2 cawan santan 
1 batang timun (dibangkan tengah dan potong kecil)
3 keping asam gelugor
10-15 biji belimbing buluh
5 sudu makan minyak masak
garam secukup rasa

Bahan B (Dikisar)
5 biji cili merah
10 biji ciliapi
1 inci lengkuas
1 inci kunyit 
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

Cara Membuat
1. Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan kisar dan rempah gulai sehingga naik/pecah minyak.
2. Masukkan santan dan masakkan sehingga mendidih.
3. Masukkan ikan, asam gelugor, timun dan garam. Biarkan mendidih lagi dan agak pekat.
4. Masukkan belimbing buluh dan tutup api.
5. Sedia untuk dihidangkan.

TIP 
Boleh tambahkan kacang panjang jika suka