Monday, January 30, 2012

Bihun Goreng Ciliapi..pedas berapi....


BIHUN GORENG CILIAPI

Bahan-Bahan:

600 gm bihun [direndamkan sehingga lembut dan toskan]
200 gm sotong [hiris nipis]
200 gm udang [buangkan kulit]
200 gm sawi [potong pendek]
200 gm kobis [racikkan]
1 batang lobak merah [hiris halus]
3 keping tahu [gorengkan dan hiriskan nipis]
½ cawan air
3 sudu besar minyak
garam

Bahan Mesin/Tumbuk
20 tangkai ciliapi
3 biji cili merah
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehinggan wangi.
2. Masukan sotong dan udang, Kacau rata.
3. Bila nampak masak masukkan garam dan air. Kacau rata.
4. Masukkan kobis, carrot, sawi dan bihun. Kacau rata sehingga sebati.
5. Gaulkan rata sehingga nampak bihun lembut. Rasakan garam.
6. Bila menghidang, taburkan hirisan racik daun bawang dan cili merah.

Tips
Boleh gantikan sotong atau udang dengan hirisan isi ayam.

Monday, January 09, 2012

SALAD SOSEJ

kakliza buat secara tidak dirancang..gunakan apa saja bahan yang ada...

SALAD SOSEJ

Bahan
5 batang sosej
3 biji kentang ]
1 pokok brokoli ]
1 batang lobak merah ] dipotong kecil
2 biji tomato ]
1 biji capsicum hijau ]
1 batang kecil timun ]
1/2 cawan sos thousand island
1 sudu kecil serbuk lada hitam

Cara Membuat
1. Sosej dibakar dan potong kecil.
2. Kentang dan lobak merah direbuskan sehingga lembut dan tuskan.
3. Brokoli direbuskan selama 3 minit dan rendamkan dalam mangkuk berisi air sejuk. Tuskan.
4. Masukkan semua bahan dalam mangkuk hidangan.
5. Gaulkan sos thousand island dan lada hitam.
6. Hidangkan bersama salad.